A Bosch felvásárolja a Johnson Controls és a Hitachi lakó- és kisméretű kereskedelmi épületek számára megoldásokat kínáló fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC) üzletágát

Közel kétszeresére bővül a Bosch Home Comfort üzletága

• Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának elnöke: „A Bosch történetének legnagyobb tranzakciója, egyben jelentős mérföldkő 2030-ig szóló vállalati stratégiánk megvalósításában”
  • Dr. Christian Fischer, a Bosch igazgatóságának elnökhelyettese: „A felvásárlások különösen vonzó piaci szegmensben erősítik tovább Home Comfort üzletágunkat, miközben a Bosch alaptevékenységének részévé válnak”
  • Tovább erősödik a vállalat jelenléte az Amerikai Egyesült Államokban és Ázsiában
  • Az innovatív, energiahatékony megoldások célja az alternatív energiára történő átállás és a globális felmelegedés mérséklése
  • Mintegy 5 milliárd euróról 9 milliárd euróra emelkedik a Bosch Home Comfort árbevétele
  • Integrált vállalati egység több mint 26 ezer munkatárssal, illetve a fűtés és a hűtés közös területein kialakított kiegészítő portfólióval

Stuttgart, Németország – Stratégiai akvizícióval halad tovább növekedési pályáján a Bosch. A technológiák és szolgáltatások szállítója felvásárolja a Johnson Controls lakó- és kisméretű kereskedelmi épületek számára megoldásokat kínáló, világméretű fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC) üzletágát. A tranzakció részeként a Bosch a Johnson Controls-Hitachi Air Conditioning (JCH) vegyesvállalatot is száz százalékban megvásárolja, a Hitachi 40 százalékos részesedését is beleértve. A Bosch tulajdonosi köre és felügyelőbizottsága már jóváhagyta a tranzakciót, az akvizíciókra vonatkozó kötelező érvényű megállapodásokat pedig július 23-án írták alá a felek. Az akvizíció a trösztellenes hatóságok jóváhagyásához kötött. A felvásárolt üzletágak vételára 8 milliárd dollár (7,4 milliárd euró), az akvizíció várhatóan mintegy 12 hónapon belül zárul le.

„A Bosch történetének legnagyobb tranzakciójaként mindez jelentős mérföldkő 2030-ig szóló vállalati stratégiánk következetes megvalósításában. Dinamikusan haladunk ezen az úton, és ezzel a felvásárlással világszinten is vezető pozíciót alakíthatunk ki a fűtés, a szellőzés és a légkondicionálás (HVAC) ígéretes piacán” – hangsúlyozta Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke. „Ezzel a lépésünkkel tovább erősítjük a jelenlétünket az Amerikai Egyesült Államokban és Ázsiában, miközben kedvezőbb egyensúlyt alakíthatunk ki üzleti szektoraink között – ami szintén a stratégiánk része. Így további növekedési lehetőségeket tárhatunk fel.”

A Bosch által felvásárolni kívánt üzletágak a JCH vállalattal együtt összesen mintegy 4 milliárd euró árbevételt értek el 2023-ban, és világszerte nagyjából 12 ezer főt foglalkoztattak. A tranzakció több mint 30 országban 16 gyártási és 12 fejlesztési helyszínre terjed ki. A vonatkozó termékportfólió a lakó- és kisméretű kereskedelmi épületek fűtési, szellőzési és légkondicionálási (HVAC) megoldásainak teljes spektrumát lefedi, és olyan jól ismert márkákat foglal magában, mint például az Egyesült Államokban a York és a Coleman, illetve Ázsiában a Hitachi, amelyekre a Bosch hosszú távú licencet kap.

Dr. Christian Fischer, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnökhelyettese, egyben a Bosch csoport stratégiai akvizícióiért – így a tervezett felvásárlás – felelős vezető hozzátette: „Ezzel a felvásárlással a Bosch csoport tovább erősödik és nagyságrendileg 9 milliárd euróra növeli, illetve közel kétszeresére bővíti a fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC) piacán elért árbevételét.” A vállalatcsoport várakozásai szerint 2030-ig 40 százalékkal bővül a fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC) globális piaca, a műszaki fejlődésnek, a klímaváltozás elleni küzdelemnek és az új szabályozóknak köszönhetően. „A felvásárolt üzletágak a Bosch alaptevékenységének részévé válnak, amely az ügyfelek, a partnerek és a munkatársak számára is rengeteg előnyt hoz” – tette hozzá Fischer. „A múltban már többször bizonyítottuk, hogy sikeresen tudunk integrálni, beruházásokkal fejleszteni, illetve tovább erősíteni különböző márkákat.”

George Oliver, a Johnson Controls vezérigazgatója így fogalmazott: „A lakó- és kisméretű kereskedelmi épületek számára megoldásokat kínáló, vezető pozíciót betöltő üzletágunk világszínvonalú csapatával a Bosch portfolióját tökéletesen kiegészíti. Meggyőződésünk, hogy az üzletág a Bosch vezetése alatt is kiválóan működik majd, valamint innovatív termékeket és szolgáltatásokat kínál az ügyfeleknek. Nagy örömmel tekintünk a további sikerek elé.”

Jun Abe, a Hitachi ügyvezetője és alelnöke, egyben a Hitachi Connective Industries részleg vezérigazgatója így nyilatkozott: „Jelentős lépés a világméretű légkondicionáló-üzletág létrehozására irányuló, új Bosch-partnerség. A piac dinamikus és virágzik. Szilárd meggyőződésem, hogy egy olyan globális beszállító, mint a Bosch, intenzív európai jelenlétével és a fűtés terén szerzett sokéves tapasztalatával optimális partner a nagymúltú Hitachi márka globális légkondicionáló üzletágának további bővítéséhez.”

Innovatív, energiahatékony megoldások az alternatív energiára való átállásért és a globális felmelegedés mérsékléséért
A fűtési, szellőzési és légkondicionálási (HVAC) megoldások terén alkalmazott technológiák óriási lehetőségeket kínálnak a globális felmelegedés mérséklésére és az alternatív energiára való átállásra. A fűtéstechnika a fosszilis tüzelőanyagoktól, például az olajtól és a gáztól távolodva a hőszivattyús és a hőszivattyú-hibridmegoldások felé halad, miközben a klímatechnika Európában és világszerte is egyre fontosabbá válik. Dr. Frank Meyer, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának az energia és épülettechnika üzleti szektorért – így a Bosch Home Comfort üzletágért és az új vállalati egység integrációjáért is – felelős tagja kiemelte: „A Bosch célja, hogy aktívan részt vegyen az energia- és épülettechnika innovatív és növekvő piacának alakításában, és világszerte vezető pozíciót alakítson ki. Ezzel az akvizícióval különösen a légkondicionálás terén erősíthetjük tovább pozíciónkat, emellett világszinten is bővíthetjük hőszivattyú-üzletágunkat, illetve fokozott méretgazdaságosságot érhetünk el. Technológiáink és termékeink felhasználásával közösen dolgozunk azon, hogy még nagyobb mértékben járulhassunk hozzá az energiahatékonysághoz, valamint a mindennapok kényelméhez és a jobb életminőségéhez – ’Életre tervezve’, a szó legszorosabb értelmében.”

Kiegészítő portfólió, nagynevű márkák és erős csapat
A Bosch a Home Comfort Group szervezetébe integrálja a felvásárolt üzletágakat. Jelenlegi 14 600 munkatársával a Bosch Home Comfort Group mintegy 5 milliárd euró árbevételt ért el 2023-ban, és kiváló pozíciót foglal el a fűtés, a hőszivattyúk és a – hőszivattyúból, valamint a csúcsterhelési időszakokra egy fosszilis tüzelésű kazánból álló – hőszivattyú-hibridmegoldások piacainak fő szegmenseiben. A tranzakciót követően már több mint 26 ezer munkatársat foglalkoztató, új vállalati egység nagymértékben profitálhat majd a méretgazdaságosságból, illetve a fűtés és a hűtés közös területein kialakított kiegészítő portfóliójából. Jan Brockmann, a Bosch Home Comfort Group elnöke szerint: „Európában már most erős csapattal és szilárd üzleti alapokkal rendelkezünk, most pedig a globális jelenlét felé tett bátor lépésnek is eljött az ideje. A légkondicionáló-megoldások iránti kereslet gyors ütemben nő.” Az Amerikai Egyesült Államokban például az évtized végéig több mint 50 százalékos növekedésre számít a Bosch, de Európában is jelentős, nagyjából 30 százalékos bővülés szerepel 2030-ig az előrejelzésekben. „Erős, komoly márkákra építhetünk. Nagy örömmel várjuk, hogy jövőbeli munkatársainkkal – illetve innovációikkal és ötleteikkel – immár közösen alakíthassuk a Bosch Home Comfort Group jövőjét” – tette hozzá Brockmann.

A Bosch által a Johnson Controlstól megvásárolni kívánt fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC) üzletág különösen az Amerikai Egyesült Államokban és Ázsiában rendelkezik széleskörű jelenléttel. Az Egyesült Államokban a portfólió elsősorban olyan úgynevezett légcsatornás (Ducted) megoldásokra összpontosít, amelyekben a levegő központi forrásból csatornákon keresztül áramlik szét, egyidejűleg fűtve, illetve hűtve az összes helyiséget. Ázsiában viszont mindenekelőtt légcsatorna nélküli (Ductless) megoldásokat értékesítenek, amelyek beltéri egységeikkel külön-külön fűthetik vagy hűthetik az egyes helyiségeket. Emellett korszerű, változó hűtőközeg-áramú (Variable Refrigerant Flow; VRF) légkondicionáló berendezések is szerepelnek a kínálatban. A VRF technológiát kereskedelmi alkalmazásokban a kisméretű kereskedelmi helyiségektől – például kiskereskedelmi üzletektől – egészen olyan nagy projektekig használják, mint például a szállodák vagy a kórházak. Ezekben a régiókban hatékony levegő-víz hőszivattyúk egészítik ki a portfóliót, amelyeket a Johnson Controls mindenekelőtt Európában kínál.

Sajtóinformáció:
Sven Kahn