Lendületes szezonkezdés a Boschnál

Új beruházás a miskolci Bosch kéziszerszámgyárban

• Csaknem 3,9 milliárd forint beruházás
  • Innovatív kéziszerszámok fejlesztése
  • Hosszú távú bizalom a magyar piac iránt
Lendületes szezonkezdés a Boschnál

Miskolc – a Bosch, a technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója bemutatta a Robert Bosch Power Tool Kft. elmúlt 3 év beruházásainak eredményeit. Az eseményen részt vett Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. A sajtótájékoztatón egy nagyszabású, elektromos kéziszerszámok fejlesztését célzó beruházást is bejelentettek. A fejlesztési projektek 2012 óta összesen mintegy 3,9 milliárd forint összegű beruházást jelentenek a miskolci gyárban.

„A magyarországi Bosch csoport nemcsak az autóiparban meghatározó, de a kéziszerszámok közül is nagyon sok itt, Miskolcon születik meg, amelyre később világsiker vár” – mondta köszöntőjében Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője. „Ilyen a 2009-ben Magyar Innovációs Nagydíjat elnyert Uneo pneumatikus fúrókalapács, vagy a vállalat egyik legnagyobb sikertörténete, a népszerű akkumulátoros csavarhúzó, az Ixo. Ezek a termékek annak a 125 fős fejlesztési csapatnak köszönhetők, akik Miskolc nevét ismertté és elismertté tették a világ kéziszerszám piacán. Ez a történet pedig még nem olyan régen kezdődött és a fejlődés azóta sem állt meg.” – tette hozzá a vezető.

Innovatív kéziszerszámok fejlesztése
2012 és 2014 között a miskolci kéziszerszám gyár a beruházás keretén belül több mint 1,6 milliárd forintot költött új generációs kerti szerszámgépek és barkácsgépek kifejlesztésére közel félmilliárd forint támogatással, melynek nagy részét az Európai Unió, és több mint 70 millió forintot a magyar állam finanszírozott. A több éves fejlesztési projekt célja az volt, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható fűnyíró, fűszegély nyíró, bozótformázó és sövényvágó kerti szerszámok, valamint akkus csavarozó, ütvefúró és sarokcsiszoló gépek olyan új generációs sorozata születhessen meg, mely az eddiginél is jobban alkalmazkodik a felhasználói igényekhez a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével.

A beruházás keretében a gyártáshoz szükséges szerszámok, illetve termelő gépek, valamint a fejlesztéshez elengedhetetlen mérnöki eszközök, berendezések is beszerzésre kerültek. Az új generációs termékek kifejlesztése mellett az eszközök gyártása is a cégcsoport miskolci gyártóegységében valósul meg, hozzájárulva a hosszú távú fenntarthatóság biztosításához.

Hosszú távú bizalom a magyar piac iránt
A kéziszerszámgyár dinamikus fejlődésének köszönhető, hogy egy most induló innovációs program keretében egy 2,2 milliárd forint összegű fejlesztés is megvalósulhat 1 milliárd forintos támogatással, melynek nagy részét az Európai Unió, 150 millió forintot a magyar állam finanszíroz. A projekt több termékcsoportot érint: többek között a festékszóró család, a nagyobb kapacitású szerszámgépeknél használt akkumulátorok fejlesztése és a hozzá kapcsolódó speciális mérőlabor kialakítása is része a projektnek.

„A folyamatos kapacitásbővítést és létszámnövelést innovatív termékeink sikere mellett a Boschnak a magyar munkaerő hosszú távú versenyképességébe vetett bizalma alapozza meg. Nagy öröm számomra, hogy ma bemutathattuk az elmúlt évek sikereinek egy részét. Nagyon büszke vagyok a munkatársaimra, akik nélkül nem jöhettek volna létre ezek az eredmények.” – emelte ki köszöntőjében Ansgar Lengeling, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója, a Home & Garden üzletág gyártási elnökhelyettese.

A gyár sikerének kulcstényezője az erős és gyors ütemű innovációs képesség. Évente 9 millió darab szerszámot készítenek a gyárban. 2014 novemberében Miskolcon megkezdődött a famegmunkáló elektromos szerszámok gyártása. 2016 végéig a faipari szegmensben összesen közel 350 munkahely létesül majd Miskolcon.

Címkék: Bosch, lendületes, szezonkezdés, új, beruházás, Miskolc, kéziszerszámgyár