A Bosch felvásárolja a Siemens tulajdonrészét a BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH cégből

• Az 50 százalékos tulajdonrész 3 milliárd eurós vételárát 250 millió euró egészíti ki
  • A BSH a Bosch csoport 100 százalékos tulajdonú leányvállalata lesz
  • Hosszú távon a BSH továbbra is használhatja a Siemens márkanevet
  • Az ügylet várhatóan 2015 első felében zárul le

Stuttgart/München – A Bosch és a Siemens között tegnap létrejött megállapodás értelmében a Robert Bosch GmbH felvásárolja a Siemens BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (BSH) vegyesvállalatban birtokolt 50 százalékos tulajdonrészét. A Bosch igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága, valamint a Siemens igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága már jóváhagyta a tranzakciót. A vételár 3 milliárd euró, de még az ügylet lezárulása előtt mind a Siemens, mind a Bosch további 250 millió eurót kap a BSH-tól.

Az ügylet – amit a trösztellenes hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk – várhatóan a 2015 első felében zárul le. A BSH ekkor válik majd a Bosch csoport 100 százalékos tulajdonú leányvállalatává. Emellett a megállapodás értelmében a BSH hosszú távú engedélyt kap arra, hogy a Siemens márkanév alatt gyártson és forgalmazzon háztartási gépeket.

„A BSH hosszú éveken keresztül nagyon sikeres és nyereséges vállalkozás volt. Stratégiai és technológiai szempontból tökéletesen illik a Bosch csoporthoz” – szögezte le Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke. A Bosch csoporthoz hasonlóan a BSH is hosszú távú, innovációra alapozott stratégiát folytat, nemzetközileg pozícionált, és elkötelezett a megfelelő társadalmi felelősségvállalás iránt.

„A BSH tulajdonrészünk értékesítése megerősít bennünket abban, hogy a jövőben is nagyon intenzíven az alaptevékenységünkre összpontosítsunk. Az elmúlt néhány évtized során kialakult stabil partnerkapcsolatnak köszönhetően a Bosch és a Siemens munkája eredményeként a BSH a háztartási gépek piacának egyik vezető szereplőjévé nőtte ki magát. Meggyőződésem, hogy a folytonosság és az új távlatok egyesítésével a BSH Bosch általi teljes felvásárlása szilárd és fenntartható szerkezetet biztosít majd a BSH ügyfelei, értékesítési partnerei és munkavállalói számára” – jelentette ki Ralf P. Thomas, a Siemens pénzügyi igazgatója, majd hozzátette, hogy „a Boschsal folytatott tárgyalások végig az együttműködés és a kölcsönös bizalom jegyében zajlottak”.

A Bosch és a Siemens 1967-ben a BSH nevű vegyesvállalat létrehozásával egyesítette erőit a háztartási gépek gyártása terén. Azóta a BSH az egyik legnagyobb európai és nemzetközi háztartásigép-gyártóvá vált – 2013-ban mintegy 10,5 milliárd euró árbevétele és világszerte mintegy 50 ezer alkalmazottja volt. A BSH termékportfóliója számos háztartási berendezést foglal magában a tűzhelyektől, a sütőktől és a szagelszívóktól kezdve a mosogatógépeken, mosógépeken, ruhaszárítókon és kombinált hűtő- és fagyasztószekrényeken át az olyan kisebb eszközökig, mint a porszívók, kávéfőzők, vízforralók, vasalók és hajszárítók.

„A BSH remekül illeszkedik az életre tervezett technológián alapuló stratégiai alapelvünkhöz” – mondta Denner. Termékeivel és szolgáltatásaival a háztartásigép-gyártó célja az intelligens technológiák, a magasfokú kényelem és a felhasználóbarát tulajdonságok egyesítése annak érdekében, hogy megkönnyítse és élvezhetőbbé tegye az emberek életét szerte a világon, miközben rendkívül hatékony eszközök segítségével óvja a természeti erőforrásokat.

Technológiai szempontból több lehetőség is van a Bosch és a BSH közötti intenzív együttműködésre az internetes termékek és szolgáltatások jövőorientált területén. „Az intelligens otthon koncepciók keretén belül a háztartási gépek használata során a jövőben még jobban erősíthető a hatékony energiafelhasználás és a felhasználóbarát jelleg” – emelte ki Uwe Raschke, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja, aki a fogyasztási cikkek szektorért felel, amelyhez pillanatnyilag a BHS is tartozik. Egyenlő arányban birtokolt vegyesvállalatként a BSH jelenleg nem konszolidált, nettó árbevétele időarányos alapon szerepel a pénzügyi adatokban.

„Azzal, hogy a Bosch felvásárolja a BSH összes tulajdonrészét, a vállalatnak stabil tulajdonosa lesz a jövőben – olyan tulajdonos, amely hosszú távra tervez és amely támogatja további stratégiai fejlődésünket” – hangsúlyozta Dr. Karsten Ottenberg, a BSH elnök-vezérigazgatója. A BSH növelni fogja a K+F és a márkái terén végzett beruházásokat, hogy 2025-ig megduplázza a bevételt. „A Siemens vállalattal több mint 45 éven át folytatott jó partnerséget követően a Bosch ezzel a felvásárlással hosszú távú lehetőséget biztosít a BSH munkavállalói számára” – közölte Raschke.

Címkék: Bosch, felvásárolja, Siemens, tulajdonrész, BSH, Hausgeräte, GmbH