Éves sajtótájékoztató Budapesten, 2015

Két számjegyű növekedés a magyarországi Bosch csoportnál - Kifizetődő innovációs stratégia

• 15 százalékos növekedéssel a teljes árbevétel 825 milliárd forintra emelkedett
  • A Bosch a Robert Bosch Automotive Steering GmbH és a BSH Hausgeräte GmbH teljes felvásárlásával tovább erősíti pozícióját
  • A K+F ráfordítások 26 százalékkal nőttek 2014-ben
  • A dinamikus növekedés csaknem 1000 új munkahelyet teremtett
Éves sajtótájékoztató Budapesten, 2015

Budapest – A Bosch, a különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója, magyarországi tevékenységének minden területén két számjegyű árbevétel-növekedést ért el 2014-ben. Beleszámítva a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is, 15 százalékkal, 825 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét. Ugyanebben az időszakban a magyar piacon realizált forgalom 14 százalékkal nőtt, összesen 183 milliárd forintra*. „2014 ismét a dinamikus növekedés és a konszolidáció éve volt a magyarországi Bosch csoportnál. Innovációs stratégiánk kifizetődik – ezt jól mutatják üzleti sikereink. 2014-ben számos területen tovább javítottuk piaci pozíciónkat és versenyképességünket” – nyilatkozta Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője a vállalat éves budapesti sajtótájékoztatóján.

Folyamatos növekedés az „életre tervezett” innovatív termékek körében
A Bosch hatvani és miskolci telephelyét jellemző növekvő kapacitás és stabil működés, valamint a 2014-ben az összes üzleti területen elért jelentős árbevétel-növekedés jól mutatja a vállalat folyamatos dinamizmusát és stabil jelenlétét Magyarországon, ahol a Bosch négy üzleti területtel – mobilitási megoldások, ipari technológia, fogyasztási cikkek, energia- és épülettechnológia – van jelen. „2015-ben célunk a további növekedés. „Életre tervezett”, innovatív termékeink iránt megnövekedett keresletre számítunk.” – mondta el González.

A miskolci Robert Bosch Power Tool Kft.-ben fejlesztették és gyártják a világ legkeresettebb elektromos kéziszerszáma, az Ixo legújabb generációját. Az akkus csavarozó új verziója egyedi, hiszen irányított munkaterület-megvilágítással és USB-töltési lehetőséggel teszi egyszerűbbé a felhasználók életét. A szintén miskolci székhelyű Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. is új termékekkel bővítette portfólióját: ezek közé tartozik például az automatikus fékrendszerekhez kifejlesztett iBooster – ez az elektromechanikus fékrásegítő még hatékonyabbá teszi a hibrid és az elektromos autókat, miközben a rövidebb féktáv, illetve az elektronikus kormányrendszer motor fokozza a biztonságot. Az új generációs eBike meghajtásnak köszönhetően, mely 45 km/h sebességet biztosít, a felhasználó már kétszer annyi rásegítést kap, mint az előző verziókban. Az eBike hajtások fejlesztése a Budapesti Fejlesztési Központban, gyártása pedig a miskolci autóipari gyárban történik. A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. számos új termékplatform gyártását kezdte meg, ezek közé tartoznak például az új generációs elfordulás- és gyorsulásérzékelők, a fokozottabb biztonságot szolgáló kamerarendszer-vezérlések és radarrendszerek, a gazdaságosabb üzemanyag-felhasználást segítő váltó- és motorvezérlők, valamint a nagyobb kényelmet biztosító új műszercsoport-rendszerek.

Magyarország fontos K+F központ a Bosch számára
Magyarország fontos részét képezi a Bosch globális K+F hálózatának. 2014-ben a vállalat 24 milliárd forintot, vagyis az előző évinél 26 százalékkal többet fordított a helyi kutatás-fejlesztésre. Ugyanakkor a magyarországi K+F területen dolgozó munkavállalók létszáma már csaknem 1500 fő. A Budapesti Fejlesztési Központban – ahol jelenleg több mint 1200 mérnök dolgozik – különböző gépjármű-elektronikai vezérlőrendszerek és mechanikus komponensek fejlesztését végzik, többek között a biztonsági rendszerekhez és a motorvezérlő technológiához. A Bosch fővárosi fejlesztő bázisa 2005 óta folyamatosan bővül. Az új kutatás-fejlesztési campus ünnepélyes megnyitójára idén augusztusban kerül sor. A Miskolcon foglalkoztatott további 225, a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedő mérnök a Bosch mobilitási megoldások üzletág számára fejleszt indítómotorokat és generátorokat, a fogyasztási cikkek üzletág számára pedig elektromos kéziszerszámokat.

A dinamikus növekedés munkahelyeket teremt
A Bosch ismét egyike volt azon vállalatoknak, amelyek a legnagyobb létszámbővülést mutatták Magyarországon: csaknem 1000 új dolgozónak biztosított munkahelyet. A korábban ötven-ötven százalékos vegyes vállalatok, a BSH Hausgeräte GmbH (korábban BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH) és a Robert Bosch Automotive Steering GmbH (korábban ZF Lenksysteme GmbH) felvásárlását követően a Bosch csoport jelenleg (2015. április 1-jei adatok szerint) 10 500 munkatársat alkalmaz Magyarországon.

A háztartási készülékek magyarországi kereskedelmi központjaként működő BSH Kft. székhelye Budapesten található. A Robert Bosch Automotive Steering Hungary Kft. két telephelye Egerben és Makláron kormányrendszereket gyárt. „A Bosch magyarországi jelenléte folyamatosan erősödik, és továbbra is hosszú távra tervez. A dinamikus fejlődés és a stabilitás fenntartása egyaránt munkahelyeket teremt és a munkahelyek megtartását is biztosítja” – szögezte le González. 2015-ben a vállalat további 700 diplomás szakembert kíván felvenni Magyarországon.

Folyamatosan bővülő oktatási portfólió
A Bosch csoport a kutatás és fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektet a hazai szakember- és mérnökképzés töretlen támogatására is. A hatvani autóelektronikai gyár területén 2015 áprilisában megnyitott oktatási központ 170 millió forintos beruházás eredménye. Az évente 56 diákot fogadó tréningközpont az autóelektronikai képzés egyik központjává emeli a gyárat.

A Bosch már 15 éve biztosít középfokú duális képzést Hatvanban, 2015-től a vállalat már felsőfokú duális képzést is kínál majd a hatvani gyárban. Ebben a programban 2015 szeptemberétől a gödöllői Szent István Egyetem gépészmérnök hallgatói és a Budapesti Gazdasági Főiskola logisztikai menedzser hallgatói vesznek majd részt.

2014 szeptemberében a Bosch miskolci gépjárműipari gyárának irányítása mellett felsőfokú lean menedzsment képzés indult a Miskolci Egyetem és a magyarországi Lean Enterprise Institute együttműködésének részeként. A lean menedzsment mester fokozatot adó program átfogó ismeretekkel és célirányos gyakorlati jártassággal vértezi fel a hallgatókat. Ennek köszönhetően a friss diplomások már gyakorlati kompetenciával rendelkeznek, amikor megkezdik munkájukat a vállalatnál. „A program elsődleges célja a mérnökképzés gyakorlatorientált támogatása, másrészt a magasan képzett pályázók megtalálása” – hangsúlyozta González az éves sajtótájékoztatón.

Sikeres márkának rangos elismerések
A nemzetgazdasági miniszter ez év elején „A hónap beruházója” címmel ismerte el a miskolci autóipari létesítményt. A miskolci kéziszerszámgyár három rangos, a szakma által odaítélt díjat is kapott: az átfogó minőségvezetési rendszer bevezetésében kitűnt cégek elismerésére alapított „Shiba-díjat”, valamint a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság elnöksége által odaítélt „Logisztikai Kiválóság” Díjat, mely után idén áprilisban az Európai Logisztikai Szövetség díjkiosztóján második helyezést ért el. 2014-ben először ítélte oda „Az év külföldi vállalatvezetője” díjat a Budapest Business Journal és a Nemzeti Befektetési Ügynökség. Az elismerést Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője kapta.

A Bosch csoport üzleti kilátásai 2015-ben, világszinten
„A Bosch csoport 2015-ben 3 és 5 százalék közötti árfolyamhatások nélküli árbevétel-növekedésre számít. Gazdasági és technológiai stabilitásunk és sikereink alapján új piaci területek nyílnak meg számunkra” – jelentette ki Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke a vállalat közelmúltban megrendezett németországi éves sajtótájékoztatóján. Az internetes termékek és szolgáltatások jelentik az egyik fókuszpontját a vállalat jövőbeni tevékenységének. Denner hozzátette, hogy „valamennyi üzletágunkban nagy hangsúlyt helyezünk a hálózatba kapcsolt megoldásokra, és aktívan részt veszünk ennek az új iparágnak az alakításában”. 2014-ben a Bosch számos új terméket és hálózatba kapcsolt megoldást, beleértve a szoftveres megoldásokat, dobott piacra, többek között az intelligens fűtési rendszerek és épületek, illetve a hálózatba kapcsolt ipar és a járműipar számára. A BSH Hausgeräte GmbH és a Robert Bosch Automotive Steering GmbH teljes felvásárlásával a Bosch megerősítette pozícióját az intelligens otthonok és az automatizált vezetés terén.

Címkék: éves, sajtótájékoztató, 2015, növekedés, magyarország, Bosch, csoport, innováció, stratégia