Define your privacy settings

Withdrawal

In our privacy settings you may withdraw your consent given here at any time with effect for the future. For further information please refer to our data protection policy / corporate information.

You can adjust your privacy settings here

Use the checkbox to grant us your consent or withdraw granted consent with effect for the future.

A Bosch csoport Magyarországon is növelte forgalmát

Hosszú távú jelenlétet, további jelentős K+F ráfordításokat és az oktatás erőteljes támogatását tervezi a cégcsoport hazánkban

A Bosch csoport Magyarországon is növelte forgalmát

A Bosch csoport a nemzetközi trendnek megfelelően hazánkban is növelte forgalmát az elmúlt évben. A Magyarországon 13 leányvállalattal rendelkező cég a 2007-es évben 1,470 millió eurós forgalmat realizált, amely körülbelül 28%-kal magasabb az előző évihez képest. A vállalat belföldi forgalma 70 százalékkal 323 millió euróra növekedett a tavalyi évben. A vállalatcsoport főállású foglalkoztatottainak száma 2008 elején elérte a körülbelül 7500 főt. Ez az előző évhez képest 500 fős alkalmazotti emelkedést jelent. A Bosch magyarországi beruházásának mértéke 2007-ben körülbelül 80 millió euró volt. Ennek túlnyomó része a miskolci és a hatvani gyárakba folyt be.

A Bosch csoport idén is kiemelkedően magas összegeket költött kutatás-fejlesztési megbízásokra. Nemzetközi szinten a bevételek 8 százalékát fordította vissza a cég K+F tevékenységre, ami a gépjárműtechnika terén a 10 százalékot is meghaladta. Magyarországon 2007-ben a Bosch 25 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre, ami körülbelül 50 százalékkal magasabb az elmúlt évinél. A Bosch ezen tendencia folytatásában bízik, hiszen a gyáraiban és Budapesti Fejlesztési Központjában egyaránt jelentős összegeket fognak költeni fejlesztési tevékenységekre.

Amint azt Thomas E. Beyer a cégcsoport magyarországi képviselője elmondta: „Európa sok más országához hasonlóan Magyarországon is egyre nagyobb az igény képzett szakemberekre, így a cégcsoport nemzetközi céljainak megfelelően hazánkban is az oktatásra és a szakemberek képzésének támogatására kíván jelentős hangsúlyt fektetni.”

Thomas E. Beyer azt is elmondta, hogy az oktatás támogatását több szempontból is fontosnak tartja. A Bosch már évek óta segíti a hazai műszaki felsőoktatást és igyekszik azt a piac igényeihez idomítani. Ennek jegyében jelentős összegekkel, szakmai előadásokkal és szakkönyvekkel is segíti a kiválasztott egyetemeket, valamint igyekszik egyre több lehetőséget adni a gyakorlati képzés megszerzésére a vállalatcsoport egyes ágain belül. Mint elmondta, a Bosch csoport hosszú távra tervez Magyarországon, ezért az oktatást tartja a legjobb növekedést serkentő beruházásnak.

A Bosch Budapesti Fejlesztési Központja a régió egyik legmodernebb autóipari fejlesztésekkel foglalkozó létesítménye. Jelenleg 5 különböző osztályon, 320 mérnök végez fejlesztéseket a világ számos nagy autógyártója részére. A Bosch Budapesti Fejlesztési Központja a 2008-as évben mintegy 130 főnyi létszámbővítést tervez. A vállalat idén decemberig 450 főt szeretne foglalkoztatni fejlesztési feladatokkal, melynek hátterében a fejlesztéssel kapcsolatos megrendelések számának növekedése valamint új fejlesztési részlegek kialakítása áll. A Bosch Budapesti Fejlesztési központjában nemrégiben egy új osztály létesült, ahol jelenleg 30 mérnök készít konstruktív megoldásokat az elektromos hajtások területén, és ahová további mérnökök jelentkezését várják egész évben. A Bosch Budapesti Fejlesztési központja szoros együttműködésben dolgozik a vállalatcsoport magyarországi gyáraival.

A magyarországi gyárak között legnagyobbnak számító hatvani autóelektronika gyár új üzemcsarnokkal bővült a tavalyi évben, amely egy 90 millió eurós beruházás részeként valósult meg. Hatvanban azóta négy üzemcsarnokban, 3200 fővel folyik a termelés 89 000 nm alapterületen. Magas technológiát képviselő gépjármű-termékek széles tárházát gyártják itt: a nagyobb látótávolságot biztosító funkcióval rendelkező, így az éjszakai vezetést biztonságosabbá tevő eszközöktől az ESP rendszerek – ugyancsak vezetési biztonságot növelő – oldalcsúszás szenzorain át a motorszabályozó elektronikáig, melyek mind környezetbarát és gazdaságosabb megoldást nyújtanak a vezetéshez. Naponta több, mint 160.000 terméket szállítanak a gépkocsigyártók számára. A gyár idén mintegy 500 fő új munkavállalóra számít, akik között közel 100 mérnök és diplomás közgazdász, 50 fő technikus és 350 fő betanított munkás felvételére lesz igény az év folyamán. A Robert Bosch Elektronika Kft. idén június 28-án ünnepli tizedik születésnapját, és ez alkalomból Hatvan város vezetésével együtt rendezik meg a település napját.

A Bosch csoport miskolci autóelektronika gyár fő tevékenysége ablaktörlő-mechanika és klímakomponensek gyártása, azonban a tavalyi évben az önindítók gyártása kiemelten hangsúlyos lett. Idén tavasszal gördült le a 10 milliomodik starter a gyártósorokról és az idei évben is jelentős megrendeléseket várnak a különböző önindítókra. A hagyományosnak számító termékek mellett egyre nagyobb igény van a modern, környezetkímélő és egyben kisebb szén-dioxid-kibocsátással működő Start-Stop technológiára. A gyár idei tervei között szerepel a 25 milliomodik klíma-szervó legyártása, valamint további összesen 170 fő mérnök, technikus és betanított munkás felvétele. A gyáregység 2007-ben két új termékkel is a piacra lépett: 2008-ban indult be az ablaktörlő-mechanika és a motor-hűtő gyártás, valamint egy új fejlesztési részleg is helyet kapott a gyárban, ahol jelenleg 30 mérnök dolgozik klíma-szervók fejlesztésén. A Bosch miskolci elektromos kéziszerszám-gyára öt éve nyitotta meg kapuit, és az eltelt időszak alatt rendkívül jó eredményekkel teljesít. A Robert Bosch Power Tool Kft. a hordozható elektromos kéziszerszámok első számú gyártója világszinten, a kerti gépek között pedig a kontinensen foglalja el a második helyet. A kezdetben 300 fővel induló gyár mára körülbelül 1700 főt foglalkoztat és idén gördül le a 25 milliomodik kéziszerszám a gyártósorokról. A vállalat a Bosch miskolci autóelektronika gyárával együtt nemrégiben Bosch-díjat alapított a Miskolci Egyetemen, ahol az oktatást már 3 éve segíti Magyarországon egyedülálló módon megalapított Robert Bosch Mechatronika Tanszék segítségével. Szerepét az idei évtől szeretné megnövelni a társadalmi felelősségvállalás terén is, így az év folyamán több közhasznú szervezet is számíthat mind anyagi mind fizikai segítségre a gyár részéről.

A budapesti központú Bosch Rexroth Kft. a magyar a hajtástechnikai piac meghatározó szereplője amely bármely hajtásmódra – hidraulika, pneumatika, lineáris- és villamos hajtástechnika – komplett drive&control megoldásokat kínál az ipari és gyártásautomatizálás, valamint a mobil alkalmazások területén. A vállalat hosszú magyarországi jelenléte alatt számos kiemelkedő fontosságú munkát végzett el, melyek közül az utóbbi idők egyik legjelentősebb projektje a Nemzeti Színház Európában egyedülálló, komplett színpadtechnikájának kivitelezése volt. A Bosch Egerben egy Rexroth pneumatikai termékeket előállító gyárat üzemeltet, mely jelenleg 370 főt foglalkoztat. Egerben a pneumatikai termékek gyártásának már több, mint 40 éves történelme van. Fő tevékenysége a különböző típusú pneumatikus szelepek, hengerek és hajózási szelepalkatrészek gyártása. Legtöbb ügyfele a gépipar, a textilipar, a közlekedésipar, a gépkocsiipar, az élelmiszeripar, a nyomdaipar, a csomagolóipar és a hajózási rendszerek és irányítás területén tevékenykedik.

A szintén budapesti székhelyű Robert Bosch Kft. keretein belül működnek a Bosch csoport elektromos szerszámokkal, termotechnikával, biztonságtechnikával valamint gépjármű felszerelésekkel és autódiagnosztikával foglalkozó kereskedelmi üzletágai. Az elmúlt évben rekord bevételt hozott az akkumulátor-értékesítés és az alkatrészek eladása is folyamatosan növekszik. Ennek hátterében a magyarországi nemzeti nagykereskedő partnerekkel való stratégiai kapcsolat mélyülése valamint az akkumulátorok esetében jelentkező jelentős alapanyagár emelkedés és az ügyfélkör jelentős bővülése áll. Az üzletág eredményeit dicséri, hogy a Bosch Car Service hálózat mára Magyarország legismertebb márkafüggetlen autójavító hálózata. A Bosch saját szervízhálózata részére hozzáférést biztosít egy internet alapú tudásbázishoz, amely nemzetközi, ellenőrzött és jóváhagyott javítási útmutatókat tartalmaz. Az adatbázis előnye, hogy online elérhetőséget biztosít, így a szervizek azonnali megoldást kaphatnak az őket érintő műszaki kérdésekre. A vállalat gépjárműalkatrészek tekintetében a jövőben továbbra is szeretné megőrizni mind hazai mind régiós vezető szerepét az eladások és a Bosch Car Service hálózat területén.

A Bosch biztonságtechnika üzletága behatolásjelző, tűzjelző, videomegfigyelő rendszerek, hangosítási és konferencia-technikai berendezések értékesítésével foglalkozik. Az üzletág hazánk mellett a volt Jugoszláv utódállamokban és Albániában is értékesít, hazánkban pedig nagykereskedelmi hálózatot üzemeltet és a biztonságtechnikai termékek egyik legnagyobb forgalmazója. A kutatás-fejlesztésre itt is különös figyelmet fordít ezért a Bosch termékei a biztonságtechnika terén is előremutató újításokat tartalmaznak, így a teljes kínálatból mintegy 150 termék esik szabadalmi oltalom alá. A piaci várakozások szerint az elkövetkező években várhatóan többszörösére növekszik a videofelügyeletei rendszerek-ezen belül az IP alapú videohálózatok- iránti igény. Ezt a piaci folyamatot felismerve az Axis Communicatons, a Bosch Security Systems és a Sony Corporation bejelentette, hogy együttműködik egy nyitott fórum létrehozásában a hálózati videotechnikai eszközök kapcsolódási felületére vonatkozó szabvány kidolgozásában. Az egységes nyitott szabvány a végfelhasználóknak nagyobb szabadságot ad, a gyártók a szoftverfejlesztők és független szoftverértékesítők pedig támogatást kapnak a termékek kompatibilitásának, együttes működtetésének garantálásában. A három vállalat által létrehozott fórum nyitott lesz minden olyan vállalat és érdekcsoport számára, amely részt akar venni a szabványosítási munkában.

A Bosch Termotechnika üzletága a Junkers, immár 75 éve tagja a vállalatcsoportnak. A 2007-es évben kiemelten teljesítő kelet-európai piacok közül hazánkban a kondenzációs technika és a megújuló energiák kerültek a középpontba. A gázárak folyamatos növekedésével tért hódító takarékos és környezetkímélő megoldások Magyarországon is egyre népszerűbbek. A 2002 évi gázárak 2008-ban 120 százalékos növekedést mutatnak,ami energiatudatos és takarékos felhasználásra ösztönzi a fogyasztókat. Ezt a tendenciát felismerve a Junkers az országos „lakcímke kampány” fő támogatója lett. Ennek keretében bevezetésre kerül a lakóingatlanok épületenergetikai tanúsítványa, melynek kiemelt feladata ráébreszteni a fogyasztókat a még tudatosabb energiafelhasználásra. Ezt a 2002/91/EK európai uniós irányelv szabályozza, amely alapján az épületek energetikai tulajdonságának tanúsításáról, továbbá a kazánok és bojlerek ellenőrzéséről szóló rendeletek várhatóan 2009 januárjától lépnek hatályba. A Junkers a jövőben kiemelt figyelmet kíván fordítani a szakemberek képzésére. A tavalyi évben Győrben átadott első Junkers Oktatóközpont után idén Debrecenben, a Povolny Ferenc Szakképző Iskola fog otthont adni a régió első Junkers képzőközpontjának. Az intézmények egyedülálló lehetőséget nyújtanak a régió diákjai, tanárai valamint szakemberei számára, hiszen itt nyílik lehetőségük a legmodernebb készülékeken történő tesztmérésekre és a korszerű technikai megoldásokkal való ismerkedésre.

A Robert Bosch Kft. kéziszerszámokkal foglalkozó kereskedelmi üzletága a 2007-es évben 50 százalékos növekedést ért el a tartozékok hazai forgalmazásában. A sikeren felbuzdulva idén is a tartozékokra koncentrálnak, és további 40 százalékkal szeretnék növelni az eladásokat. Az üzletág 2008 harmadik negyedévétől egy új termékkategóriát indít be Rotozip néven, mely szabadkézi csempevágásra specializálódik. A Bosch kéziszerszám üzletágán belül két fő irányvonal létezik. Az egyik, a bárki számára otthon is használható úgynevezett „zöld” irányvonal, amely számos könnyen kezelhető terméket tömörít az elektromos kéziszerszámoktól a kerti gépekig. A másik az idén 80. születésnapját ünneplő „kék” irányvonal, mely ipari felhasználóknak készülő termékeket forgalmaz. Az idei évben 11 új termékkel egészült ki a hazánkban is forgalmazott Lítium-ionos termékskála. Az utóbbi három egymást követő évben a kereskedelmi üzletág kétszámjegyű növekedést tudhat magáénak a magyarországi piacon, és ezt a tendenciát továbbra is szeretné megőrizni az értékesítésben. Ehhez belső folyamatait fejleszti a jövőben, és egy új szoftver bevezetésével az ügyfelek minél gyorsabb és rugalmasabb kiszolgálását tervezi.

A Bosch csoport továbbra is erősíteni kívánja jelenlétét Magyarországon. A világ legnagyobb autóipari beszállítójaként nyilvántartott Bosch hazánkban is törekszik arra, hogy fejlesztéseivel és a gyártással megelőzze a kor növekvő igényeit. Legfőbb célja, hogy minden területen környezetkímélő, gazdaságos és biztonságos megoldásokat nyújtson a felhasználóknak és partnereinek egyaránt.

Tags: Bosch, csoport, magyarországon, Budapest, K+F, kutatás, fejlesztés, eredmények, oktatás, támogatás, forgalom, sajtótájékoztató

Mónika Hack