Egy évtizede képzik világszínvonalon a jövő szakembereit

Kibővíti és megújítja duális képzési együttműködését a Bosch Miskolcon

• Gyakorlatorientált képzés, a legmodernebb technológiákkal és eszközökkel
  • Tízéves a Bosch duális képzése Miskolcon: több száz fiatal jutott versenyképes tudáshoz és munkához
  • Új technikum csatlakozik a Bosch duális képzéséhez, új szak indul
Egy évtizede képzik világszínvonalon a jövő szakembereit

Miskolc – A tíz éve indult miskolci duális képzési együttműködés megújításáról és kibővítéséről írt alá megállapodást a magyarországi Bosch csoport két miskolci telephelye és a Miskolci Szakképzési Centrum. Az együttműködés célja, hogy a járműipari alkatrészek, valamint elektromos hajtások gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., valamint az idén húsz éve működő, elektromos kéziszerszámokat, akkumulátorokat gyártó Robert Bosch Power Tool Kft. számára utánpótlást neveljenek, valamint támogassák a szakképzési centrum tagiskoláiban a középfokú oktatást és a felnőttképzést.

A megállapodás értelmében a jövőben a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Technikuma és a Bláthy Ottó Villamosipari Technikuma mellett a Kandó Kálmán Informatikai Technikummal is együttműködik a Bosch. A duális képzésű szakokon a technikusnak és szakmunkásnak készülő diákok az iskola mellett a Bosch gyáraiban, a közös működtetésű tanműhelyekben is tanulnak. 2022 szeptemberétől a mechatronikai technikus, automatikai technikus, gyártósori gépbeállító és gépgyártás-technológiai technikus szakok mellett erősáramú elektrotechnikus szakon is képzik a fiatalokat.

Az együttműködés kiterjed a képzések tartalmának egyeztetésére, az új technológiák beépítésére a szakmai programba, a tananyag fejlesztésére, a szakmai gyakorlatokra, a szakoktatók továbbképzésére, a Bosch szakembereinek részvételére az elméleti oktatásban, valamint pályaorientációs és felnőttképzési programokra.

„A duális szakképzés utánpótlásunk egyik fontos pillérévé vált az elmúlt tíz évben a technikus és szakmunkás pozíciókban. Az együttműködés sikerét mutatja, hogy a több száz már végzett diák túlnyomórészt a két miskolci Bosch gyár egyikében helyezkedett el vagy aztán továbbtanult a későbbiekben. A most megerősített megállapodással megújítjuk és kibővítjük a miskolci duális képzést, hogy továbbra is a változó piaci igényeknek megfelelő, versenyképes tudást adjunk a diákoknak a Miskolci Szakképzési Centrummal együttműködve” – mondta Dr. Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

„Szakembereink nemzetközi szintű elméleti és gyakorlati tudásukkal vállalnak részt a duális képzésben, valamint a legmodernebb technológiával felszerelt gyakorló helyet biztosítunk a programban résztvevők számára. A gyakorlatspecifikus képzés komoly előnyt biztosít a diákoknak a munkaerőpiacon. Az aktuális igényeinknek megfelelően pedig készen állunk a végzett tanulók számára hosszú távú munkalehetőséget, ezáltal kiszámítható életpályát biztosítani – mondta Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója.

Az együttműködési megállapodást a miskolci duális képzés tizedik évfordulója alkalmából szervezett nyílt napon írták alá. A rendezvényen játékos programokkal mutatták be a szakmákat és a tanműhelyeket több száz fiatal érdeklődőnek.

Címkék: Bosch, Miskolc, duális képzés, évforduló, Miskolci Szakképzési Centrum