Technológiai és innovációs központ

A Bosch megnyitja új, renningeni kutatóbázisát - Kiemelt vendégek: Angela Merkel, szövetségi kancellár és Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke

• A Bosch igazgatótanácsának elnöke szerint: “Renningen a Bosch saját Stanfordja”
  • Alkalmazott ipari kutatás az életminőség javításáért
  • A mikroelektronikai és szoftver-technológiai ismeretek bővítése
  • Új munkahelyi és irodai környezet a fejlesztők számára
Technológiai és innovációs központ

Renningen, Németország – Egy teljesen új környezet a kreatív elméknek. A Renningenben megnyíló kutatási központtal a Bosch az egyes területek együttműködését kívánja ösztönözni, hogy ezáltal tovább növekedjen a vállalat innovációs ereje. A Stuttgart külterületén épült új kutatási és fejlesztési központ területén mintegy 1700 alkotó elme végez alkalmazott ipari kutatást. Németország szövetségi kancellárja, Dr. Angela Merkel, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke, Winfried Kretschmann és több neves, a politikai életből, az üzleti világból, illetve a tudomány területéről érkezett vendég vett részt a megnyitó ünnepségen. „Központunkban, akárcsak egy egyetemen, számos szakma képviselteti magát. Azt szeretnénk, hogy kutatóink ne csak arra gondoljanak, mit hoz a jövő, hanem hogy sikeres vállalkozók is legyenek. Renningen a Bosch saját Stanfordja. A központ a német technológiába vetett hitünket is kifejezi.” – mondta Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke. A vállalat mintegy 310 millió eurót fektetett az új telephely létrehozásába. A kutatóközpont, amelynek mottója, „ötletek millióival hálózatba kötve”, a Bosch egész világra kiterjedő kutatói és fejlesztői hálózatának csomópontja. A technológiák és szolgáltatások szállítója a vállalkozói szellemiséget is szeretné erősíteni. Denner éppen ebben látja Németország egyik hátrányát a piaci versenyben. „Németországban az embereknek sem lehetőségük, sem késztetésük nincs új cégeket alapítani. Különösen a frissdiplomások esetében szükséges erősíteni a vállalkozói szellemiséget. Ebben a tekintetben az egyetemeknek többet kell tenniük, mint hogy csupán felkészítik hallgatóikat a vizsgákra.”

Innovációk az életminőség javításáért
A jövőben remélhetőleg még több olyan újdonság kerül majd ki Renningenből, amelyek életünk minőségét teszik jobbá. A központ számos tudományos és műszaki szakmát képvisel. Legyen akár villamosmérnök, gépészmérnök, informatikus, elemző, vegyész, fizikus, biológus vagy a mikrorendszerek szakértője, Renningenben a központi kutatások és fejlett műszaki ismeretek területén 1200 munkavállaló dolgozik a jövő műszaki kihívásain, az ő munkájukat további 500 doktorandusz-hallgató és gyakornok segíti. Eddig a kutatók Stuttgart körzetében három helyszínen végezték tevékenységüket.

Technológiai sokszínűség a kutatásban és a fejlett műszaki tudományokban
A campus sajátos atmoszférájában a Bosch úttörő elméi új termékeket és újszerű gyártástechnológiai módszereket egyaránt fejlesztenek. Munkájuk olyan területekre összpontosul, mint a szoftvertechnika, a szenzor-technológia, az automatizálás, a vezetéstámogató rendszerek, valamint az akkumulátor-technológia és az egyre fejlettebb hajtásláncok. Az egyik, egyre fontosabb terület a szoftverek tudománya – különösen az IoT (internetes termékek) hálózatba kapcsolása terén. „Ahhoz, hogy Németország meg tudja őrizni a hálózatba kapcsolás terén elért technológiai vezető szerepét, a kulcsfontosságú mikroelektronikai és szoftver szaktudást kell megőriznie és bővítenie. Ha ez nem sikerül, a német ipar lemarad. Nincs mitől félnünk az informatikai vállalatokkal folytatott versenyben, de azért az iparági vállalatok számára ez a verseny nem sétagalopp” – hangsúlyozta az igazgatótanács elnöke.

Ami a Boscht illeti, Denner szerint a cégcsoport jól felkészült a hálózatba-kapcsolás térhódítására. A vállalat például nem csupán a világpiac vezető mikromechanikai szenzor gyártója, de néhány éve a szoftverekkel kapcsolatos tudását is bővíti. A Bosch csoport ma már több mint 15 000 szoftverfejlesztő mérnököt foglalkoztat. Csak az "internetes termékeken” 3000 szakember dolgozik. A Bosch különösen a hálózatba kapcsolás révén elérhető szolgáltatásokban lát üzleti fantáziát. „Ha nem akarjuk, hogy mások ragadják meg a kínálkozó lehetőségeket, sokkal gyorsabbaknak és kevésbé kockázatkerülőnek kell lennünk mint korábban” – tette hozzá Denner. „Mérnökeinknek az eddigieknél sokkal hamarabb kell elkezdeni üzletemberekként gondolkodni. A műszakilag megvalósítható dolgoknak nemcsak kutatóinkat, de leendő vásárlóinkat is lelkesíteniük kell.”

Németországnak meg kell tanulnia merésznek lenni
Denner hozzátette, hogy az olyan nagyvállalatoknak, mint a Bosch, meg kell teremteniük azt a teret, ahol a vállalkozás és a vállalkozói szellem felvirágozhat. A Bosch ebben is piacvezető. A vállalat létrehozta saját start-up platformját az új üzleti területek számára. Denner hangsúlyozta, hogy amennyiben valóban a „Szilíciumvölgy-beli modell” az, amerre Európának tartania kell, „meg kell tanulnunk kockázatot vállalni.” A Bosch Start-up GmbH a Bosch kutatóit segíti abban, hogy sikeres üzletemberek lehessenek. Elintézi az olyan adminisztrációs dolgokat, mint például az üzlethelyiségek és a finanszírozás. Ebben a tekintetben az új üzleti vállalkozások már a kezdetek kezdetétől a termékeikre és azok piaci bevezetésére koncentrálhatnak. Az első így született termékek egyike a növénytermesztésben és a szántóföldi gazdálkodásban segédkező kompakt, kisautó méretű Bonirob mezőgazdasági robot, melyet a Deepfield Robotics, a Bosch start-up vállalkozása fejlesztett ki.

Optimális munkahelyi feltételek a kreatív ötletekhez
A nagy területen fekvő kutatóközpontban rengeteg hely van a mezőgazdasági robot teszteléséhez. A főépületen, a tizenegy laboratóriumi épületen és műhelyen, a két karbantartó épületen kívül modern próbapálya is rendelkezésre áll a vezetéstámogató rendszerek teszteléséhez. Hálózati mátrix segítségével döntötték el, hogy ki melyik épületet használja. A döntés alapját az adta, hogy az egyes szakterületek között milyen intenzív az információáramlás. Minél szorosabb az együttműködés egy-egy szervezeti egység között, annál közelebb helyezkednek el földrajzilag is a campus területén belül.

Csöndes sarkok, közös munkaterületek
A Bosch a munkakörülmények megteremtésére különösen nagy figyelmet szentelt Renningenben. A kutatók kívül-belül modern munkahelyi környezetet találnak, lényegében az egész telep egyetlen munkahely. „Agyhullámok a friss levegőn, technológia a tónál – mindez lehetséges Renningenben” – mondta Denner. Minden épületben és a szabadban is mindenhol elérhető a wifi csatlakozás. A laptopok, a táblagépek valamint az okostelefonok lehetővé teszik, hogy a campus minden sarkában lehessen dolgozni. Az igazgatótanács elnöke a következőképpen magyarázta az emögött álló elképzelést: „Renningenben csendes sarkokat és közös munkaterületeket egyaránt kínálunk innovációs csapataink számára.” Az irodák berendezése is az innovációs folyamat átfogó elemzése alapján készült. Az ötletelés során a kutatóknak csendes elmélyülésre van szükségük, később azonban a másokkal való együttműködés és tapasztalatcsere válik fontosabbá. A komplexum megtervezésekor ezeket a fázisokat, valamint a munkatársak kívánságait vették figyelembe. „Munkatársainknak nagyobb szabadságra – és kevesebb adminisztrációs kötelezettségre – van szükségük, hogy kreativitásukat a kutatás és fejlesztés területén kibontakoztathassák. Ezt a megközelítést a munkavállalók képviselői is lelkesen támogatták” – mondja Alfred Löckle, az üzemi tanács elnöke. „Azok az idők már elmúltak, amikor egy munkahelyet felülről irányítva kellett megtervezni. Munkatársaink rengeteg időt töltenek a munkahelyükön. Jogos igény, hogy beleszólhassanak abba, hogy az hogyan nézzen ki.” Az összes érintett dolgozó bevonásával történt közös megbeszélések eredménye egy teljesen újfajta irodai környezet lett. Az egyéni munkaállomások mellett összesen 270 különböző méretű tárgyaló található a komplexumban – ami azt jelenti, hogy az elmélyült munkára és a csapatmunkára egyaránt kellő mennyiségű tér áll rendelkezésre. Átlagosan minden dolgozó mindössze tíz méter távolságra ül a hozzá legközelebbi tárgyalótól, így akár egy újabb innovációs áttöréstől is.

Címkék: Bosch, Renningen, kutató, bázis, Angela, Merkel, kancellár, Winfried, Kretschmann, miniszterelnök